Schoonheidsroutine voor de vette huid
Onze schoonheidsroutine voor de vette huid: al ons advies en uitleg bij het kiezen van je natuurlijke ingrediënten en 6 zelfgemaakte cosmetische recepten om je huid 's ochtends en 's avonds te verzorgen.

De diagnoseC

Wat zijn de kenmerken van een vette huid?

Je hebt een vette huid als deze nogal dik en plakkerig aanvoelt. Wanneer u (tussen de middag) met uw vinger over uw huid gaat, voelt de vinger gewoonlijk glanzend en vettig aan. Als je naar jezelf kijkt, glanst je huid vaak, zijn je poriën behoorlijk vergroot en verschijnen er regelmatig mee-eters of kleine puistjes. Je voelt dat je huid zeer comfortabel is, hij voelt bijna nooit trekkerig aan. Je hebt geen irritatie of jeuk. Vaak heb je echter mee-eters of puistjes.


De mening van onze apotheker

Onze apotheker
Morgan
Apotheker
De behoeften van een vette huid:
Een vette huid vereist een zeer specifieke verzorging. Gebruik vooral geen agressieve producten en zepen, die de huid uitdrogen (zoals we vaak denken)! Kies in plaats daarvan voor behandelingen, reinigingsmiddelen en milde zepen of sterk absorberende kleisoorten. De huid zal bij contact met te “agressieve” cosmetica overmatig talg produceren om zichzelf te compenseren en te beschermen. Er kan een rebound-effect worden geactiveerd, waardoor uw huid nog sneller vettig wordt!
Een vette huid moet dagelijks worden verwijderd en gewassen met een zachte reiniger die de huid niet irriteert. Het moet 's ochtends en 's avonds worden gehydrateerd met een vetarme crème. Vermijd crèmes die te rijk of te voedend zijn. Eén keer per week kan het worden geëxfolieerd om onzuiverheden en dode huidcellen te verwijderen. Kies deze keer opnieuw voor een effectieve scrub, maar niet te agressief om het rebound-effect te voorkomen. Geef de voorkeur aan zogenaamde “droge” plantaardige oliën zoals jojoba of hazelnoot en licht adstringerende hydrosolen zoals lavendel of salie. Wat klei betreft, kies voor groen of rhassoul, die zeer absorberend zijn en de talgproductie effectief reguleren zonder de huid uit te drogen.

De ideale routine voor de vette huid

DE OCHTEND

Tonifieert, verfrist, vernauwt de poriën

Ik gebruik een toner of hydrosol om mijn huid te zuiveren, mijn gezicht te verfrissen en mijn poriën te verkleinen. Deze stap is essentieel om mijn huid te zuiveren en te reinigen van overtollig talg voordat ik een serum of crème aanbreng. De tonische lotion wordt aangebracht met een wattenschijfje of rechtstreeks op het gezicht gespoten. Het vervangt gemakkelijk het reinigen met water voor degenen die liever schoonmaken zonder te spoelen.

De oogcontour om de ogen te openen

Ik breng een hydraterend en opvullend oogcontourserum aan om de ogen te openen. Dankzij de concentratie aan actieve ingrediënten, vaak hoger dan een crème of melk, maakt het serum de gezichtsbehandeling compleet. Het wordt altijd vóór de dagcrème aangebracht.

Acne behandelen (optioneel)

Indien nodig pas ik een plaatselijke behandeling op basis van etherische oliën toe op mijn plekjes.

Hydrateert, reguleert en matteert het gezicht

Ik breng een lichte, matterende dagcrème aan die het teveel aan talg reguleert . Aarzel niet om een dagcrème te kiezen met een lichte UV-index. UV-stralen en de zon drogen de huid inderdaad uit. Ze hebben dus op korte termijn een gunstig effect op puistjes en vergrote poriën, maar vergis je niet: als je stopt met de blootstelling aan de zon, komen puistjes met wraak weer tevoorschijn. Het is daarom beter om jezelf het hele jaar door lichtjes te beschermen!

DE AVOND

Verwijder make-up van de huid

Ik verwijder mijn make-up met een tweefasenlotion (olie-water) om overtollige make-up te verwijderen. Vaak is een eenvoudige reiniging met water niet voldoende, blijven de onzuiverheden achter en ontstaan er vlekken. Diepgaande make-up verwijderen is altijd essentieel!

Maak het gezicht schoon

Ik reinig mijn gezicht met lauw water en een milde zuiverende zeep om overtollig talg te verwijderen. Wees voorzichtig, gebruik geen zeep die te agressief is, wat een overmatige talgproductie en vervolgens puistjes in de hand werkt, en ook geen lichaamsdouchegel of -olie die te vettig is voor gezichtsreiniging.

Voedt zonder de huid te vetten

Ik breng een hydraterende en helende nachtcrème aan. Aarzel niet om ook genezende actieve ingrediënten toe te voegen, zoals Allantoïne of fijne essentiële lavendelolie als u acnelittekens of hardnekkige vlekken heeft. Vermijd zuiverende crèmes 's nachts, geef de voorkeur aan een eenvoudige, vetarme genezende crème.

+
EEN KEER PER WEEK

Een scrub om de huidtextuur te verfijnen

Ik exfolieer mijn huid met een zachte exfoliant om onzuiverheden te verwijderen en de huidtextuur te verfijnen . De scrub wordt vaak gebruikt vóór een masker of vóór een behandeling om de huid voor te bereiden om alle voordelen van de actieve ingrediënten effectiever te ontvangen. Masseer zachtjes op de vochtige huid en spoel vervolgens af met schoon water.

Een zuiverend masker

Ik maak een zuiverend kleimasker op basis van groene klei of rhassoul. Breng het masker, na het exfoliëren, aan op een vochtige huid. Masseer lichtjes om het masker gelijkmatig te verdelen. Laat 5 tot 10 minuten inwerken. Wanneer het masker op sommige plaatsen begint te drogen, is dit een teken dat je moet afspoelen!



DIY-recepten voor je routine

Schoonheidsroutine voor de vette huid

6 recepten voor de schoonheidsroutine van een vette huid

Verstevigende lotion voor de vette huid

Om je huid te zuiveren, reinigen en verfrissen, er gaat niets bovenzuivere saliehydrosol ! Spray het direct op je gezicht of eerst op een wattenschijfje of herbruikbaar doekje. Spoelen is niet nodig. Voor een onmiddellijk verfrissend effect, aarzel niet om uw hydrolaat in de koelkast te zetten, het is ook ideaal voor het behoud ervan.

Vlekbehandeling tegen vlekken met tea tree

Voeg in een codigouttesfles van 5 ml 1 ml toeetherische olie van theeboom, 1 ml d'echte essentiële lavendelolie, 1 ml d'Javaanse citroengras etherische olie en 2 ml plantaardige jojoba-olie. 's Ochtends en 's avonds plaatselijk op de plekken aanbrengen. Niet spoelen.

Matterende en zuiverende dagcrème met propolis

Giet 8 mljojoba huilen Voeg vervolgens 3 g toe schattig. Giet 37 ml saliehydrosol en 0,15 g natriumcarbonaat meng dan lichtjes. Verhit 2 pannen water. Wanneer het water in de 2 pannen begint te koken, zet je de 2 kommen tegelijkertijd in de bain-marie en laat je bereidingen opwarmen zonder te mengen of te roeren (het water moet blijven koken). Zodra de cutina volledig is gesmolten in de olie, wacht je nog 1 minuut (heel belangrijk om de juiste temperatuur te bereiken) en haal je de kommen au bain-marie. Giet onmiddellijk de waterfase (d.w.z. de hydrosol) in de olieachtige fase en klop vervolgens krachtig met een garde of vork gedurende minimaal 5 minuten tot een homogene en romige textuur is verkregen (laat nog 5 minuten afkoelen). Voeg vervolgens 0,5 ml toepropolis-extract, 10 druppelsisocide en 4 druppels vitamine E. Voeg tenslotte 1 g toeGroene klei. Klop opnieuw om uw bereiding te homogeniseren. Gebruik 's ochtends op een schone huid.

Genezende vochtinbrengende nachtcrème met echte lavendel

Giet 15 ml jojoba-olie in een eerste kom en voeg vervolgens 3 g cutina toe. Giet 30 ml saliehydrosol en 0,15 g zuiveringszout in een tweede kom en meng lichtjes. Verhit 2 pannen water. Wanneer het water in de 2 pannen begint te koken, zet je de 2 kommen tegelijkertijd in de bain-marie en laat je bereidingen opwarmen zonder te mengen of te roeren (het water moet blijven koken). Zodra de cutina volledig is gesmolten in de olie, wacht je nog 1 minuut (heel belangrijk om de juiste temperatuur te bereiken) en haal je de kommen au bain-marie. Giet onmiddellijk de waterfase (d.w.z. de hydrosol) in de olieachtige fase en klop vervolgens krachtig met een garde of vork gedurende minimaal 5 minuten tot een homogene en romige textuur is verkregen (laat nog 5 minuten afkoelen). Voeg vervolgens 6 druppels echte essentiële lavendelolie, 10 druppels isocide en 4 druppels vitamine E toe. Klop opnieuw om uw bereiding grondig te homogeniseren. Gebruik 's avonds op een schone huid.

Zuiverende scrub met groene klei en olijfsteenpoeder

Giet 43 g groene klei en 7 g olijfpit poeder. Voeg 30 ml saliehydrosol en 5 ml jojoba-olie toe. Voeg als laatste 10 druppels etherische olie van tea tree toe. Mengen. Breng vervolgens aan op een vochtig gezicht, masseer en laat 5-10 minuten inwerken. Wanneer het masker op sommige plaatsen begint te drogen, is dit een teken dat je moet afspoelen!

Zachte verzachtende en zuiverende zeep met groene klei

Smelt in een kom 100 g biologische “Melt & Pour” zeepbasis en 5 g groene klei. Zodra de zeep vloeibaar is geworden (deze stap kan wat lang duren), haal je de kom van het vuur en voeg je 5 ml plantaardige jojoba-olie, 15 druppels echte lavendelolie en 2,5 ml lavendelolie toe. rijst eiwit. Meng voorzichtig om een zeer homogene bereiding te verkrijgen. Giet je preparaat dan snel in een mal, want met de klei stolt de zeep sneller. Laat je zeep ongeveer twee uur uitharden voordat je hem uit de vorm haalt, en laat hem vervolgens 24 uur drogen voordat je hem gebruikt. Gebruik als een klassieke gezichtszeep. Schuim en spoel af met schoon water.


De essentiële ingrediënten


De beste ingrediënten voor de vette huid:

Essentiële olie van theeboom

Tea tree etherische olie is een van de bekendste essentiële oliën vanwege zijn antibacteriële, antivirale en antimycotische eigenschappen. Breedspectrum anti-infectieus, het zuivert de vette huid en helpt lelijke plekjes te verwijderen. Huidhersteller, het helpt bij acne om te zuiveren en te genezen. Deze etherische olie is licht samentrekkend, verstevigt de weefsels en helpt de poriën te verkleinen.

Hoe te gebruiken :

  • 1 druppel in 5 ml (0,6%) afspoelmiddel zoals scrub, zeep of masker
  • 1 druppel in 10 ml (0,3%) leave-on product zoals crème, serum of make-up remover

Fijne etherische olie van lavendel

Deze essentiële olie heeft vele eigenschappen! Het is zowel regenererend, genezend als verzachtend, maar ook zuiverend en infectiewerend. Ideaal voor de vette huid, het reinigt de huid zachtjes en geneest krabwonden. Fijne essentiële olie van lavendel is potentieel allergeen; het wordt aanbevolen om 24 uur vóór gebruik in cosmetica een test uit te voeren met een druppel pure etherische olie in de holte van uw elleboog.

Hoe te gebruiken :

  • 1 druppel in 5 ml (0,6%) afspoelmiddel zoals scrub, zeep of masker
  • 1 druppel in 10 ml (0,3%) leave-on product zoals crème, serum of make-up remover

Plantaardige jojoba-olie

Jojoba-olie is ideaal voor de vette huid en is, samen met hazelnootolie, een van de weinige plantaardige oliën die de talgproductie kan reguleren. Deze olie, vloeibaar en droog aanvoelend, laat geen vettig laagje achter op de huid. Jojoba-olie is eigenlijk een vloeibare was waarvan de samenstelling zeer dicht bij die van menselijk serum ligt. Niet erg gevoelig voor oxidatie, zeer goed houdbaar.

Hoe te gebruiken :

  • Kan alleen worden gebruikt, of gemengd met andere plantaardige oliën of hydrolaten of natuurlijk in al uw cosmetische formules.
  • Er is geen maximale dosering, het kan puur worden gebruikt zonder speciale voorzorgsmaatregelen.

Salie hydrosol

Saliehydrolaat is zuiverend en balancerend en heeft ook regenererende en antioxiderende eigenschappen. Samentrekkend, verstevigt het weefsel en vernauwt de poriën. Het zal daarom ideaal zijn, puur als toner voor de gecombineerde tot vette huid. Het is ook perfect voor antiverouderingsbehandelingen of, toegevoegd aan een zelfgemaakte deodorant, om de transpiratie te reguleren.

Hoe te gebruiken :

  • Alleen te gebruiken als spray direct op het gezicht of op een wattenschijfje of herbruikbare doek
  • Het dient als basis voor uw gels en tonische lotions
  • Het dient als waterfase voor uw tweefasige emulsies of lotions

Olijfpitpoeder

Olijfpitpoeder heeft een exfoliërende kracht van 7/10. Ideaal voor het lichaam, maar kan ook worden gebruikt voor het gezicht voor een gecombineerde, vette of probleemhuid. Het zal minder krachtig zijn dan poeder van walnootschelpen en krachtiger dan aardbeien- of frambozenzaden. Gebruik het spaarzaam, het zal de vette huid verrukken om de poriën te ontstoppen en onzuiverheden en dode huidcellen te verwijderen.

Hoe te gebruiken :

  • 5 tot 15% van het totale gewicht van uw cosmetica, toe te voegen aan het einde van de bereiding.
  • Wordt voornamelijk gebruikt in de formulering van een vaste zeep, een exfoliërende kleipasta, of toegevoegd aan uw gels, crèmes of balsems.
  • Aanbrengen op een vochtige huid, masseren en daarna afspoelen!

Groene klei

Groene klei staat bekend om zijn buitengewone absorberende en adsorberende eigenschappen en wordt vaak gebruikt in de samenstelling van cosmetica voor de vette, gecombineerde of probleemhuid. Zuiverend en balancerend, reguleert het de talgproductie zonder de huid aan te vallen. Het heeft ook matterende eigenschappen als het wordt toegevoegd aan een kleimasker of dagcrème. Licht antiseptisch, het reinigt de probleemhuid.

Hoe te gebruiken :

  • Wordt voornamelijk gebruikt in de vorm van een masker gemengd met een hydrolaat (voeg hydrolaat toe totdat de klei de textuur van een natte pasta krijgt, meestal gebruiken we voor 50 g klei 30 ml hydrolaat) en een plantaardige olie (5-10 % van het totale gewicht van het preparaat, ongeveer 5 ml voor 50 g klei)
  • Klei kan ook worden toegevoegd aan uw reinigingsbehandelingen (vaste of vloeibare zepen of gels)
  • Eindelijk kan het als matterend middel aan uw dagcrèmes worden toegevoegd

Propolis-extract

Propolis, een harsachtige substantie geproduceerd door bijen, heeft ongeëvenaarde anti-infectieuze en reinigende eigenschappen. Het zuivert de vette en acnegevoelige huid en geneest kleine wondjes en irritaties. Ideaal in al uw cosmetica voor de beschadigde, vette of probleemhuid. Propolis-extract is dankzij zijn regenererende eigenschappen ook een actief bestanddeel tegen veroudering.

Hoe te gebruiken :

  • Van 0,5 tot 1% in de waterige fase van uw cosmetica (toe te voegen, koud, aan het einde van de bereiding): crèmes, lotions, zuiverende behandelingen, tonics, enz.
  • Nooit puur gebruikt
  • Propolis-extract is een hydroalcoholisch extract, buiten bereik van jonge kinderen bewaren
Meer tonen Verbergen